De Engelse biergeschiedenis gaat terug tot de tijd van ver voor de Kelten, al in de bronstijd werd er bier gedronken. In de loop der eeuwen heeft de Engelse biercultuur zich steeds ontwikkeld, en we hebben aan de Engelsen vele biersoorten te danken. Denk hierbij aan Stout, Porter, IPA en Bitter. Ook door de opkomende Belgische brouwerijen van de 20e eeuw werd er goed naar Engeland gekeken, en veel Belgische biersoorten zijn in wezen variaties op Engelse bieren.
Uniek in de bierwereld zijn de Engels “cask conditioned Ales”, bieren die zonder toevoeging van koolzuur op fust bewaard en getapt worden. Hierbij speelt het vakmanschap van de caféhouder een misschien wel grotere rol dan die van de brouwer, aangezien deze precies moet timen wanneer het bier genoeg gerijpt is om getapt te worden. Het tappen zelf gebeurt zonder koolzuur, dus met een handpomp of dmv de zwaartekracht, waarbij het gevaar van infecties constant nop de loer ligt.
Na een lange tijd van dominantie door grote pilsmerken, is ook in Engeland de aandacht voor authentieke bieren de laatste 25 jaar weer behoorlijk aan het toenemen, mede door de inspanningen van bierconsumentenorganisatie CAMRA. En tegenwoordig komen er in Engeland ook steeds meer jonge enthousiaste brouwerijen die niet bang zijn om te experimenteren en nieuwe dingen te proberen.