De Duitse biermarkt is opgeslitps in ruweg 1.300 brouwerijen, waarvan meer dan de helft in Beieren zijn gevestigd. Iedere stad en bijna ieder dorp heeft minimaal 1 brouwerij en het is geen uitzondering als een klein dorp zelfs meerdere brouwerijen heeft. Bij sommige van deze brouwerijen gaat het om uit de hand gelopen hobbybrouwers of brouwcafe's. Maar het merendeel van de Duitse brouwerijen zijn kleine lokale brouwerijen die tevreden vasthouden aan een manier van brouwen die al eeuwen oud is.
Het conservatisme in de Duitse brouwwereld heeft voornamelijk te maken met de restricties die zijn opgelegd door het 500 jaar oude (inmiddels niet meer bestaande) Reinheitsgebot. welke garandeerde dat Duits bier altijd betrouwbaar moest zijn. Dit is een wet waar niet alleen de brouwers zich aan houden, maar ook de Duitse bierliefhebber heeft liever bier wat aan deze wet voldoet.
Reinheitsgebot
In 1515 kwam hertof Wilhelm IV van Beieren op het idee om een wet in werking te laten treden, welke inmiddels bekent staat als de langst van kracht zijnde consumentenwet. Door een prijzenoorlog over tarwe tussen brouwers en bakkers, ontstond de angst dat brouwers als kostenbesparing op zoek zouden gaan naar andere grondstoffen die ze door hun bier konden gooien. Zo waren er brouwers die tuinkruiden, wortels, paddestoelen of zelfs dierlijke producten door het bier mixten. Afgezien van het feit dat het bier hier behoorlijk smerig van werd, was de hertog bang dat dit ook niet goed zou zijn voor de gezondheid van de consumenten.
Om deze reden werd het Reinheitsgebot in werking gesteld. Deze wet stelde dat bier enkel mocht worden gemaakt van gerst, hop en water. Ook gist was nog niet toegestaan, maar dit komt doordat dit in die tijd nog niet ontdekt was. Tien jaar later is alsnog gemoute tarwe toegevoegd aan de ingredienten lijst. Onder Bismark is deze wet door alle Duitse staten aanvaard, waardoor talloze historische en lokale bieren verboden werden. Uiteindelijk is de wet in 1988 ingetrokken, nadat de Europese Unie het als een beperking van de vrije handel afkeurde. Tot nu toe houden echter de meeste Duitse brouwerijen zich nog aan deze historisch wet, waardoor je in Duitsland vrijwel geen bieren zult vinden met exotische ingredienten.
Overigens zijn ook Tsjechische bieren gebrouwen volgens het Reinheitsgebot, waardoor ook deze bieren steeds populairder worden in Duitsland.
Oktoberfest
Halverwege september gaat er ieder jaar in Beieren even een knopje om. In een grote feesttent in het zuiden van Munchen slaat de burgermeester een koperen kraan in een houten biervat. Vanaf dat moment is het grote oktoberfeest begonnen en wordt er 16 dagen lang feest gevierd, waarbij enorme hoeveelheden bier worden gedronken. De oorsprong van het Oktoberfeest is de bruiloft van Ludwig I, wie in het begin van de 18e eeuw de koning van Beieren was. Alle inwoners van de stad Munchen werden uitgenodigd voor de stadspoorten om het koninklijke huwelijk van hun kroonprins te vieren. In eerste instantie werd dit gevierd met paardenraces, maar inmiddels zijn de paarden vervangen voor 5 miljoen (!) liter bier!
Bierstijl
Het Duitse bier kent een lange geschiedenis, met als extreem voorbeeld de Weihenstephan brouwerij (opgericht in 1040), welke de oudste brouwerij ter wereld is. Duitse brouwers streven er over het algemeen naar om bier van hoge kwaliteit te produceren voor een lage prijs. De Duitsers hebben niet vaak het doel iets unieks te maken of om brouwtechnieken uit het buitenland van te bootsen.
De bekendste Duitse biersoorten zijn:
Pilsner
Weizenbier
Dunkel Weizen
Zwickelbier
Bockbier
Doppelbock
Bier consumptie in Duitsland
Duits bier is over de hele wereld zeer populair en wordt dan ook gretig afgenomen. In 2016 is er naar schattig ongeveer 100 miljoen hectoliter Duits bier geproduceerd, waarvan een kleine 90 miljoen binnen Duitsland is opgedronken. Daarmee is Duitsland zowel de grootste producent als -consument van Duits bier binnen Europa. Duitsland brouwt in zijn vele brouwerijen ongeveer 7.000 verschillende bieren, waarvan er 2.000 alcoholvrije of -arm zijn. Ondanks de enorme diversiteit aan biersoorten is nog altijd de grote favoriet de Duitse pilsner, welke verantwoordelijk is voor meer dan de helft van de Duitse productie. Toch zijn er in binnen Duitsland de afgelopen jaren wat verschuivingen zichtbaar richting andere bierstijlen. Zo is anno 2016 een kleine 10% van de Duitse bier consumptie opgemaakt uit exotische buitenlandse bierensoorten.